Værd at vide om Amager

Når folk taler om storbyen glemmer de oftest Amager. Og det er måske også fair nok. Det er nemlig både en del af Sjælland, men samtidig sin egen ø. Den er egentlig med i København, men man skal samtidig krydse en bro for at nå dertil.

Skal du på tur til København, eller leder du efter bolig i byen, så glem endelig ikke dette særlige område. Nok er den overset i forhold til resten af København, men det er faktisk en ø med mange muligheder. Der findes både hospital, shoppingcentre, lufthavn, tv-stationer og masser af flot natur.

Så hvis du ikke allerede var klar over det, hørte du det her først: Amager har det hele.

Lidt amagerkansk historie

Områdets beboere kaldes for amagerkanere, som en sjov efterligning af amerikanere. De ægte, indfødte af slagsen har med stor sandsynlighed hollandsk blod i årerne – i hvert fald dem, der kommer fra Dragør. Det er byen, du finder på den lille tip helt sydøst på en Amager plakat. Dragør var nemlig engang næsten en hollandsk koloni, dengang en masse hollandske fiskere bosatte sig i byen.

Før i tiden var det desuden muligt at komme til Dragør med toget. Det var dengang den gamle Amagerbane kørte fra Amagerbro og helt ud til vandet ved Dragør. I dag kan man stadig finde rester af de gamle spor, men hvis man vil med det offentlige til Dragør, er en bustur i dag en nødvendighed.

Egne traditioner

Øen byder på helt andre omgivelser end centrum af København, som kan nås på 10 minutter på cykel. Amagerbrogade går nemlig på et tidspunkt over i en anden vej, som til allersidst rammer den berømte Flyvergrillen. Og Flyvergrillen er måske ikke kendt for gourmetmad og flot indretning, men til gengæld er udsigten berømt.

Ivrige flyspottere og folk, der bare godt kan lide fly, kan nemlig sætte sig godt til rette med en bøfsandwich, for at nyde udsigten over lufthavnens startbaner, hvor adskillige fly letter hver time.

En anden tradition, der starter midt på samme gade, er det årlige juleoptog. Det afholdes sidst i november, og består af et optog der markerer starten på julen, og dermed også starten på julelysene på den lange gade. Det skulle efter sigende være Danmarks længste juleoptog, med over en kilometer optog, så der er rigeligt at kigge på.

Dialekten

Går man en tur i områdets center, kan man med fordel også lægge mærke til den særlige dialekt. De ægte indfødte lyder som det, man ville kalde ærkekøbenhavnere – forestil dig Kim Larsen. Det, som adskiller den dialekt, er udtale af vokaler, som den i tallet ”fem”. Her udtales denne nemlig mere som ”føm”.

Om dette skyldes lidt for mange besøg på det legendariske Café Femøren, skal ikke kunne siges.

Og nu vi er ved legendariske værtshuse, har Amager i hvert fald to af slagsen. Der findes nemlig både føromtalte Café Femøren, som altid har været populært. Derudover kan man også, på Holmbladsgade finde det velkendte Jaguaren, som må siges at høre under betegnelsen brune værtshuse.

Så den store ø ud for København er altså turen over Langebro, eller Knippelsbro og Christianshavn, værd. Den byder både på natur, kultur, bytur, gåtur og endda også en flyvetur.